Meer klanten en aandacht in de Horeca

Wat was het toch fijn om te horen dat de restaurants weer open mochten na de corona lock down periodes. Ondanks de mooie innovatieve ideeën om met een afhaalmenu je eigen thuisrestaurantje te creëren, gaan mijn vrouw en ik ook graag een hapje eten op de locatie zelf.  Toch is er na de corona periode iets verandert bij de Horeca. Op één of andere manier is er een enorm personeelstekort (waar niet) en is het tegenwoordig bijna onmogelijk om een tafeltje te reserveren via de telefoon.

Je werk niet kunnen loslaten

Zoals vele ondernemers wel zullen herkennen, neem je je vak overal mee naar toe. Een restauranthouder die bij een collega restaurant een hapje gaat eten, zal elk detail vanaf het aperitief tot de afsluitende koffie bij thuiskomst kunnen benoemen en beoordelen. Een reclameontwerper zal de menukaart niet enkel lezen om de bestelling door te geven, maar zal ook de marketingtechnische en grafische zaken van deze kaart in zich hebben opgenomen.  Zo zijn dus veel mensen ook tijdens een avondje ontspannen met hun vak bezig zijn en jawel… ik dus ook.

Tevreden gasten bij horeca is prioriteit

Het viel me een aantal keer op dat de telefoon rinkelde, maar niemand van het bedienend personeel die tijd had om de telefoon te beantwoorden. Dat is natuurlijk hartstikke logisch. Uw personeel brengt namelijk borden met eten naar uw gasten. Uw klanten wachten met smacht op uw heerlijke kookkunsten en anders worden deze koud.

Maar ook een gast die net binnenkomt en naar een tafeltje wordt gebracht, laat u niet wachten om even een telefoongesprek te beantwoorden. En wat te denken van de dorstige, naar u zwaaiende terrasgast. Deze wilt u ook graag zo snel mogelijk van een lekker koud drankje voorzien. Allemaal(goede) redenen om de telefoon even te laten rinkelen. Directe handel is immers het belangrijkste en de daarbij behorende service is eveneens van groot belang. U wilt dat men vaker bij u terugkomt om te eten dus laat u niemand wachten. Toch laat u de bellende klanten wel wachten.

Uw restaurant niet optimaal gevuld?

Wat me echter ook opviel, was dat er een (groot) aantal tafeltjes onbezet waren.  Er was dus nog voldoende ruimte voor extra gasten.  Echter hoe komen die aan een tafeltje als de telefoon niet wordt beantwoord? De telefoon is inmiddels gestopt met rinkelen en het gesprek is onbeantwoord gebleven.

Ik heb dit die avond meerdere keren geconstateerd en zag ook dat het restaurant tegenover wel behoorlijk druk bezocht was. Het is ook een gezellige straat dus als men in dit restaurant niemand kan bereiken, is de overkant ook een optie dacht ik nog.

Niet voldoende mankracht om de telefoon op te nemen

Uiteindelijk kon ik het niet laten en heb ik de manager toch eens gevraagd hoe hij hier tegenaan keek. Deze manager erkende het probleem. Maar er was simpelweg niet voldoende mankracht om de telefoon te beantwoorden, kreeg ik als antwoord. Zeker niet met het huidige personeelstekort. En het personeel dat hij heeft lopen wil hij niet vragen om de telefoon te beantwoorden want voor deze baan zijn er zo 10 andere banen te vinden. Tevredenheid van personeel is belangrijk, zeker in deze tijd.

Telefoon niet beantwoorden kost geld en omzet

De manager beaamde dat het niet beantwoorden van de telefoon reserveringen kost en daarmee ook omzet.  Nu heb ik nooit de intentie en zéker niet als doel om tijdens mijn ontspanning ook nog eens mijn dienst te verkopen.  Enerzijds omdat ik uiteraard ook even mijn gedachten wil verzetten, anderzijds omdat ik anders boze blikken van vrouw en kinderen naar me toe geworpen krijg ?In dit geval vond ik het echter oprecht vervelend voor deze horeca ondernemer, dat ik het niet kon laten en tóch mijn diensten heb uitgelegd.

De oplossing: Schakel de telefoon door naar een antwoordservice

Deze horeca ondernemer wist niet van het bestaan van een dergelijke dienst,. Ik heb hem dus uitgelegd dat hij de telefoon (na aantal keer over laten gaan) kan doorschakelen en deze door een ervaren telefonist (van ons) word beantwoord.  Zo kunt u rustig de telefoon laten gaan en worden de reserveringen aangenomen en zelfs geboekt indien mogelijk. Op basis van uw instructies zorgen wij dat uw bellende klanten ook de service krijgen die u in uw restaurant ook verleent. Zodoende houdt u alle rust en focus op uw aanwezige gasten, hoeft u niet het extra personeel in te plannen én worden de lege stoeltjes ook nog gevuld!

Test het 2 weken gratis uit en ontdek het voordeel

Omdat wij snappen dat u graag zelf wilt ervaren wat het voordeel is hanteren wij 2 weken proefperiode. Deze ondernemer wilde het wel testen. Inmiddels zijn we 2 weken verder en hebben wij bij onze antwoordservice (uiteraard adviseren wij van wc eend, wc eend…) een zeer tevreden klant erbij.

Een restaurant eigenaar die begrijpt dat je iedereen tevreden moet houden en bereikbaar moet zijn voor nieuwe klanten en die zijn omzet ziet stijgen door een facilitaire taak zoals het beantwoorden van de telefoon uit te besteden!

Start nu ook 2 weken gratis en vrijblijvend!

Herkent u deze problemen en wilt u deze oplossing eens uitproberen? Bel me op of vraag online informatie op…. En probeer 3 weken gratis uit. U zult zien dat het ook voor uw restaurant omzetverhogend werkt en de rust geeft die u nodig heeft.

Ronny van den Bosch